Je paardenweide bemesten, hoe moet dit? Voor de hoeveelheid mest die je op je weide zou moeten gebruiken is niet een kant en klaar antwoord te geven. Het is namelijk afhankelijk van een aantal dingen.

Overbemesting vs. Onderbemesting

Om een weide te krijgen met verschillende grassen en verschillende kruiden is het belangrijk om je weide niet te veel te bemesten. Op een te rijke bodem kunnen deze verschillende soorten grassen en kruiden namelijk niet goed groeien. Wanneer je te veel bemest zul je zien dat je veel raaigras in je weide blijft houden. Raaigras is namelijk een grassoort die wel goed om kan gaan met een rijke bodem. Andere soorten kunnen in deze situatie niet goed meer concurreren met het raaigras.

Moet je dan maar stoppen met bemesten? Nee dat ook weer niet. Het bemesten van je weide heeft namelijk ook veel voordelen. De juiste bemesting (geen kunstmest!) voegt namelijk ook veel waardevolle mineralen toe die de planten nodig hebben om van te groeien. Wanneer je voor langere tijd niet bemest zullen er tekorten in de bodem ontstaan en zal je gewas niet goed meer kunnen groeien. Daarnaast voeg je met een goede meststof ook organische stof toe aan de bodem. Organische stof is het voedsel voor je bodemleven. Het is belangrijk om je bodemleven te blijven voeden, omdat het bodemleven nodig is om de verschillende mineralen vrij te maken voor de plant om op te nemen.

Graslandtype

Of je meer of minder moet bemesten is onder andere afhankelijk van welk graslandtype je hebt. Heb je een echte raaigrasweide op kleigrond? Dan zul je anders moeten bemesten dan wanneer je een kruidenrijke weide op zandgrond hebt. Je wil dus weten welke grondsoort je hebt, maar ook wat er nu al in je wei groeit.

Mineralen in de bodem

Daarnaast wil je graag weten in welke mate de mineralen op dit al aanwezig zijn in je bodem. Heb je bijvoorbeeld een overschot aan stikstof? Dan kan je bemesting waarschijnlijk naar beneden. Heb je een tekort aan calcium? Dan zul je misschien meer kalk moeten toevoegen om dit op te lossen. Aan de buitenkant kun je vaak niet helemaal zien wat er in de bodem aan de hand is.

Een bodemanalyse kan je hierbij helpen. Met zo’n analyse kom je te weten welke mineralen er voldoende in de bodem aanwezig zijn en waar er een tekort zit. Aan de hand van deze analyse kun je dus gericht gaan bemesten.

Wil je ook meteen een kant-en-klaar bemestingsadvies bij je bodemanalyse? Vraag dan een advies aan!

Kijk hier voor meer informatie: