Online Cursus “Weidebeheer”

Een gezonde weide voor jouw paard

Het grootste gedeelte van het dieet van je paard bestaat uit ruwvoer. Dit kan vers gras of hooi zijn. Het is dus heel belangrijk dat dit ruwvoer van goede kwaliteit is.

Gelukkig heb je zelf invloed op wat er in je weide staat!

In de online cursus weidebeheer leer je alles over een gezonde paardenweide en leer hoe jij zelf tot zo’n weide komt. Uiteraard worden de praktische zaken zoals bemesting, zaaien en hooien niet vergeten.

Dit haal je uit de cursus:

In deze cursus leer je op praktische wijze alles over het beheren van je eigen paardenweide. Aan de hand van de werkboekopdrachten maak je een weidebeheerplan waarmee je vanaf nu aan de slag kunt om de kwaliteit van de weide te verbeteren.

 

Is dit herkenbaar?

Weidegang heeft vele voordelen voor je paard, maar het kan ook een zorg zijn. Zo zijn er veel paarden die te dik worden op te wei, waar problemen zijn met hoefbevangenheid of insulineresistentie. Toch hoeft dit niet altijd te betekenen dat jouw paard nooit meer op de wei kan.

Met goed beheer en de juiste kennis kun jij een wei creëren die een waardevolle bron van ruwvoer is voor je paard.

Module 1 – Ideale paardenweide

Je leert hoe de ideale paardenweide er uit ziet en hoe je het verschil kunt zien tussen een gezonde en een ongezonde weide. Ook leer je wat de voor- en nadelen van weidegang zijn.

Module 2 – Kruidenrijk grasland

Wat is kruidenrijk grasland eigenlijk en heb jij het al? In deze module kom je daar achter. Verder leer je over het belang van kruidenrijkgrasland en hoe jij met je weide kunt bijdragen aan de biodiversiteit

Module 3 – Bodem

De bodem is heel belangrijk voor wat er in jouw wei groeit. In deze module kom je er achter wat het bodemleven voor jou doet, wat het belang van een gezonde bodem is en hoe jij er voor zorgt dat de bodem van je wei gezond wordt of blijft.

Module 4 – Bemesting

Vraag jij je wel eens af welke bemesting geschikt is voor een paardenweide? In deze module leer je over de verschillende mestsoorten en over welke het meest geschikt zijn. Ook leer je over bodemverbeteraars die je kunnen helpen om je bodem in balans te brengen. Je komt er achter welke er zijn en wat ze doen voor je wei.

Module 5 – Zaaien

In deze module leer je meer over zaaien en doorzaaien, de keuze voor zadenmengsels en je leert praktische zaaitips.

Module 6 – Kruidenstroken

Een goede kruidenstrook is een vak apart, daarom een volledige module die we besteden aan kruidenstroken. Je weet aan het eind van deze module hoe je een kruidenstrook aanlegt, hoe je deze beheerd, welke keuzes je kunt maken in zadenmengsels en je leert veelvoorkomende problemen oplossen.

Module 7 – Maaien en hooien

In deze module kom je er achter hoe je het beste hooi van je eigen land kunt krijgen, wat de voor- en nadelen van maaien zijn en we gaan in op ecologisch maaien.

Module 8 – Beweidingssystemen

Een goed beweidingssysteem is essentieel voor een gezonde paardenweide. Je leert meer over het belang van een goed plan, je leert hoe je voldoende gras over houdt of wat je moet doen als je te veel gras hebt staan. Je gaat aan de slag met praktische tips en oplossingen.

Module 9 – Seizoensactiviteiten

Ieder seizoen heeft zijn eigen uitdagingen en kansen. In deze moduele nemen we deze door, zodat je een compleet plan hebt voor het beheer van jouw weide het jaar rond.

Al zo lang als ik me kan herinneren ben ik gek van dieren. Natuur en biologie heeft me altijd al geboeid. Met Paardinclusief verbind ik mijn liefde voor paarden en de natuur met elkaar. Het op een meer natuurlijke manier houden van paarden en het toevoegen van natuur en biodiversiteit gaan zo goed samen!
 

In de afgelopen jaren heb ik me steeds meer verdiept in het ontwikkelen van kruidenrijk grasland, welke beplanting geschikt is voor paarden, hoe je deze goed toepast in het landschap en hoe huisvesting het beste aan kan sluiten op de behoeftes van het paard.

Kennis heb ik niet alleen opgedaan via opleidingen en cursussen, maar ik heb ook veel in de praktijk mogen leren. Zowel in de paardenwereld als in de agrarische sector als ook via natuurorganisaties.

Voor wie is deze cursus?

Dit is wat je krijgt:

Voor: €247

Je krijgt een jaar lang toegang! Zo kun je alle seizoenen doorlopen en heb je tijd om de vragen die je hebt te stellen.

Is het niet wat je verwacht had? Geen zorgen, als je me binnen 14 dagen na aankoop een mail stuurt, met de reden waarom je niet tevreden bent krijg je gewoon je geld terug.