Bij het planten van een haag voor je paarden zijn er enkele belangrijke overwegingen waarmee je rekening moet houden. Hier zijn de belangrijkste.

1. Geschikte Plantensoorten

Het is belangrijk om plantensoorten te kiezen die veilig en eetbaar zijn voor paarden. Sommige struiken en bomen kunnen giftig zijn, dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerde keuzes maakt. Veilige opties zijn bijvoorbeeld de wilg, hazelaar, meidoorn of hondsroos.

2. Bodem

De planten in je haag moeten goed kunnen groeien in de bodem van jouw locatie. Zorg ervoor dat je de juiste soorten kiest die passen bij je bodem. Zit je op zandgrond? Dan kies je andere soorten dan wanneer je in een kleibodem gaat planten. Ook hoe nat of droog de bodem is, is belangrijk voor het goed kunnen groeien van je planten. Sommige soorten (zoals wilgen), houden van natte voeten, terwijl andere soorten juist doodgaan door teveel water in de bodem.

3. Hoogte en dichtheid

Denk van te voren na over hoe je wil dat de haag er uit gaat zien. De ene struik wordt veel groter dan de andere. Ga je voor een grote haag? Dan kan bijvoorbeeld het toepassen van boomsoorten in de haag een optie zijn? Wil je liever een laagblijvende haag? Zorg dan voor soorten die goed te snoeien zijn, of die van nature minder hoog worden.  Sommige paardeneigenaren geven de voorkeur aan een dichtere haag voor meer privacy en beschutting, terwijl anderen mogelijk een lagere haag willen om het zicht op hun paarden te behouden. Denk na over het doel van je haag en over hoe de haag in de omgeving past. Pas je plantkeuzes en snoeitechniek hierop aan.

4. Onderhoud

Heb je groene vingers en vind je groenonderhoud leuk? Houd rekening met het onderhoud dat een haag kan geven. Regelmatig snoeien is vaak nodig om de haag in de gewenste vorm en hoogte te houden. Zorg ervoor dat je bereid bent om dit onderhoud uit te voeren, of overweeg of je de mogelijkheid hebt om iemand in te huren om dit voor je te doen. Wil je liever een haag die “wild” kan groeien en waar je weinig onderhoud aan hebt? Kies dan een locatie waar dit ook kan.

5. Biodiversiteit

Het is gunstig voor de natuur om een diverse mix van plantensoorten op te nemen in je haag. Dit trekt verschillende insecten en vogels aan, wat de biodiversiteit in je omgeving bevordert. Kies voor planten die van nature hier voorkomen, deze dragen het meeste bij aan de biodiversiteit.

Bij het planten van de haag is het verstandig om professioneel advies in te winnen, om ervoor te zorgen dat je de juiste planten kiest en ze op de juiste manier plant en onderhoudt. Een goed geplande struweelhaag kan een waardevolle aanvulling zijn op de huisvesting van je paard, met voordelen voor zowel hun welzijn als het milieu.

Wil je graag weten welke soorten je toe kunt passen en op welke plek je dit het beste kunt doen? Ik kom bij je langs op locatie, waar we je wensen wat betreft beplanting doornemen en ik met je meedenk over de mogelijkheden. Dit werk ik uit in een tekening met een lijst van plantensoorten en hoeveelheden. Hierbij hou ik rekening met de grondsoort, de landschappelijke inpassing en natuurlijk dat de beplanting veilig is voor paarden. Hiermee kun je zelf aan de slag, of je kunt het plan delen met een hovenier.