Vaak zien we paarden op weides staan die oorspronkelijk bedoeld zijn voor koeien. Lekker veel sappig gras, toch?

Helaas is dit soort gras niet geschikt voor paarden. Melkkoeien moeten melk geven en het liefst veel melk. Om veel melk te kunnen geven moeten koeien gras eten waar veel energie in zit. Veel eiwitten en suikers.

Paarden hoeven geen melk te geven voor grootschalige productie. Het hoge gehalte aan eiwitten en suikers in de koeienweide is niet nodig voor paarden en kan zelfs tot gezondheidsproblemen leiden. Denk hierbij aan overgewicht, insuline resistentie en hoefbevangenheid.

Het maagdarmkanaal van een paard is van nature ingesteld op het verteren van energiearme en structuurrijke voeding. Paarden hebben dus behoefte aan veel vezels in hun rantsoen. Dit betekent veel stengelig ruwvoer.

Daarnaast is het rantsoen van de sappige groene weide erg eentonig. Een paard in het wild eet veel verschillende soorten kruiden en grassen en daarnaast knabbelt hij aan bomen en struiken. Een grotere variatie aan kruiden en grassen in een weiland zorgt er voor dat een paard meer vitamines en mineralen binnen krijgt, wat zorgt voor een gezonder paard. Een grotere variatie aan verschillende structuurrijke grassen en kruiden sluit beter aan bij de natuurlijke behoefte van het paard.

Ik kan je helpen bij het omvormen van je weiland van koeiengras naar paardengras. Kijk hier voor de mogelijkheden.