Meer samenwerken met de natuur en meer terug naar de natuur van het paard. Wat is natuurinclusief paardenhouden nu eigenlijk? Naast dat je rekening houdt met de natuur van het paard ga je bezig met het behouden en vergroten van de biodiversiteit. Er zijn een aantal basisprincipes waar je mee kunt beginnen                                                                                                                                                                                                                                                     

Bodembeheer – zorg goed voor de bodem

  Een groot gedeelte van de biodiversiteit bevindt zich in de bodem.

  Een gezonde bodem is belangrijk om gezond gras op je weide te krijgen. Wanneer de bodem niet de juiste stoffen of de juiste verhouding van stoffen bevat zullen planten deze ook niet goed op kunnen nemen. Ook het bodemleven is nodig om de juiste voedingsstoffen vrij te maken voor de planten, zodat de plant deze kan opnemen. Wanneer grassen en kruiden de juiste stoffen kunnen opnemen, krijgt je paard deze vervolgens ook weer binnen door te grazen of via het hooi wat je van je land haalt.

  • Gebruik geen pesticiden en kunstmest
  • Voorkom overbegrazing en verdichting van de bodem
  • Kies de juiste mestsoort en gebruik de juiste hoeveelheid

  Kruidenrijk grasland en kruidenstroken

  Een weide die rijk is aan verschillende soorten grassen en kruiden is goed voor je paard, maar ook voor de biodiversiteit. Kruiden bevatten andere mineralen dan grassen. Daarnaast kunnen kruiden mineralen uit diepere lagen van de bodem naar boven halen. Zorg voor meer verschillende soorten grassen op je weide. Dit geeft je paard meer variatie en heeft een positieve invloed op de bodem.

  Daarnaast zijn kruiden beter bestand tegen droogte en hebben ze een positief effect op het bodemleven. Door kruidenrijk grasland voeg je dus zowel boven als onder de grond meer natuur toe.

    Landschapselementen

    Landschapselementen zijn groene (of blauwe) elementen in het agrarisch landschap. Denk hierbij aan een houtwal of – singel een struweelhaag of een poel. Deze elementen zijn ontzettend waardevol voor de natuur en zijn daarom ook belangrijk bij het natuurinclusief paardenhouden. Ze geven insecten vogels en andere kleine dieren een plek om te schuilen en om te nestelen. Daarnaast geven bloeiende bomen en struiken nectar en stuifmeel voor insecten.

      Kleine aanpassingen

      Ook kleine aanpassingen helpen de natuur en de biodiversiteit. Denk aan stukken waar je brandnetels en distels kan laten staan. Hier hebben vlinders en andere insecten een plek om voedsel te vinden en eitjes te leggen. Ook het maken van een takkenwal biedt plek voor insecten en kleine dieren om te overleven.

      Wil je het groots aanpakken of liever wat kleiner? Het kan allebei. Iedere bijdrage aan de natuur helpt mee.

      Wil je meer leren over natuurinclusief paarden houden? Binnenkort komt paardinclusief met een cursus ‘Natuurinclusief Paardenhouden’. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief blijf je op de hoogte!

      Geef een reactie