Een goede aanleg en goed beheer van je kruidenstrook zorgt ervoor dat je een grotere kans hebt dat je kruiden goed opkomen en dat je langer plezier hebt van je kruidenstrook.  In dit artikel lees je meer over de aanleg van een kruidenstrook.

Kies het juiste mengsel

Er zijn ontzettend veel verschillende zadenmengsels op de markt. Het kan lastig zijn om hier een keuze in te maken. Kies in ieder geval minimaal voor biologische zaden. Zaden die niet biologisch zijn bevatten eigenlijk altijd gifstoffen die schadelijk zijn voor insecten. Deze gifstoffen blijven aanwezig in de plant en dus niet alleen in het zaadje! Verder wil je soorten kiezen die van nature hier voorkomen.

De plaats van je kruidenstrook

Kies een plek waar de paarden niet in kunnen komen. Zet bijvoorbeeld een strook langs het weiland af of kies een hoekje wat je af kunt zetten. De meeste kruiden groeien liever op een wat armere bodem, dus houd hier ook rekening mee.

Tijdstip

Zaaien kun je het beste doen in de nazomer, dus augustus/september. Dit is het natuurlijke moment waarop planten zaden hebben aangemaakt en laten vallen. Zaaien in het voorjaar kan ook, maar dan zul je meer water moeten geven en gebruik moeten maken van de ‘vals zaaibed-methode’.

Let goed op qua weer, het liefst zaai je in wanneer de bodem nog vochtig is en er een regenbuitje op komst is. Is het lange tijd droog weer? Wacht dan even met zaaien.

Voorbereiden van de kruidenstrook

Ga je inzaaien op een plek waar nu gras staat? Maai het gras dan eerst kort af. Vervolgens frees je de bodem (niet te diep) of plag je het gras af.

Inzaaien

Meng je zaden met zand voor een betere verspreiding over de strook. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de strook. Er zijn niet veel zaden per m2 nodig!

Aanrollen of inharken

Na het verspreiden van de zaden kun je deze aanrollen, zodat ze goed contact maken met de aarde of je kunt ze licht inharken. Zorg ervoor dat de zaden niet te diep komen te liggen.

Zadenmengsel kopen? Paardinclusief verkoopt zadenmengsels van zaden die geoogst zijn in de natuurgebieden van Nederland. Zo weet je zeker dat je onbespoten zaden van planten van hier krijgt.