Het concept “Paddock Paradise” komt uit Amerika. De Amerikaanse hoefsmid Jaime Jackson heeft jarenlang het gedrag van wilde paarden bestudeerd. Hij wilde graag weten waarom de hoeven van wilde paarden zo veel beter zijn dan die van gedomesticeerde paarden.

Hij kwam er achter dat de ondergrond waar paarden liepen zeer divers was. Denk aan zand en modder, maar ook verharde ondergrond en stenen. Verder kwam hij er achter dat paarden graag over paden lopen en dat ze steeds opnieuw gebruik maken van deze paden.

In het paddock paradise is het doel het paard zo veel mogelijk uit te nodigen tot natuurlijk gedrag.

Hoe ziet het er uit?

De meest simpele vorm van een paddock paradise bestaat verschillende voerplekken, een drinkplek en een schuilplek. Door al deze dingen op afstand van elkaar te plaatsen en te verbinden via paden (tracks), wordt het paard uitgenodigd om te lopen.

Je kunt een paddock paradise zo uitgebreid maken als je zelf wil. Zo kun je plekken toevoegen waar de paarden kunnen rollen, een poel, een mineralenbuffet.

Ook voordelen voor de natuur

Het paddock paradise concept leent zich ook uitstekend voor het vergroten van de biodiversiteit op je paardenland. Zo kun je diverse, voor paarden eetbare planten, struiken en bomen toevoegen. Het toevoegen van deze planten zorgt voor meer vogels, insecten en kleine zoogdieren. Een ander groot voordeel is dat deze planten veel toegevoegde waarde hebben in het rantsoen van paarden.

Voordelen paddock paradise:
Paarden bewegen meer
Meer natuurlijk en sociaal gedrag
   Vrolijke paarden die zich minder vervelen
     Geschikt voor paarden die weinig (of geen) gras mogen eten
Verkleint de begrazingsdruk op het grasland
Gevarieerder rantsoen
Vergroten van de biodiversiteit

Wil je ook graag een paddock paradise, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Neem contact op en ik kan je verder helpen.