Je weide bemesten met paardenmest, kan dat? Ja, zeker!

Paardenmest is een hele mooie gebalanceerde meststof. Het bevat niet alleen stikstof, fosfaat en kalium ook nog vele andere mineralen die planten nodig hebben om goed te groeien. Daarnaast bevat paardenmest ook veel organische stof. Je bodemleven heeft organische stof nodig, dit is namelijk hun voedsel. Je wil daarom ook altijd bemesten met een meststof die veel organische stof bevat.

Kun je dan zomaar de paardenmest op je weide uitrijden?

Het beste is om wel eerst iets met de mest te doen. Dus om het om te zetten naar compost of bokashi bijvoorbeeld.

Compost

Composteren is een zuurstofrijk proces, waarbij mest en ander organisch materiaal (zoals hooi en stro) als het ware wordt “voorverteerd”. Bacteriën, schimmels en wormen zetten al het organisch materiaal om in een product dat haast wel aarde lijkt.  Een composthoop wordt erg warm en door deze warmte worden de meeste wormeieren en zaden van planten onschadelijk gemaakt. Compost is goed opneembaar in de bodem en bevat veel verschillende mineralen en spoorelementen die nodig zijn voor groei.

Bokashi

Bokashi is een proces waarbij mest (met hooi en/of stro) luchtdicht wordt opgeslagen. Er vindt een fermentatieproces plaats. Ook dit is een soort van “voorverteren” van de mest voordat het op je wei gaat. Aan bokashi moet je altijd kalk toevoegen voordat je de hoop afsluit, omdat de bokashi anders te zuur wordt. Denk maar aan het fermenteren van kool, waarbij zuurkool gemaakt wordt.  

Vaste mest

Wanneer het niet lukt om mest te composteren, bijvoorbeeld omdat je niet voldoende groen materiaal hebt om toe te voegen, of omdat je de hoop niet om kan zetten en er onvoldoende zuurstof in kan komen, dan spreek je van vaste mest. In vaste mest kunnen ook resten van hooi of stro aanwezig zijn. Vaste mest is ook een mooie meststof om te gebruiken op je wei. Wel moet je er rekening mee houden dat wormeieren niet gedood worden. Dus heb je last van een wormbesmetting? Dan is vaste mest wellicht niet de beste keus voor jouw weide.

Gebruik geen kunstmest

Gebruik in ieder geval liever geen kunstmest. Kunstmest is een zeer eenzijdige meststof die ook nog eens schadelijk is voor je bodemleven.