Voor een kruidenstrook voor paarden is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. 

Inheems, autochtoon, biologisch

Kies voor een mengsel met zaden die van nature hier voorkomen en die niet geïmporteerd zijn vanuit het buitenland. Zaden van hier sluiten qua bloeitijd veel beter aan op de bestuivers die hier voorkomen. Kies in ieder geval minimaal voor biologische zaden. Zaden die niet biologisch zijn bevatten eigenlijk altijd gifstoffen die schadelijk zijn voor insecten. Deze gifstoffen blijven aanwezig in de plant en dus niet alleen in het zaadje!

Bodem

Niet alle planten groeien goed op iedere bodem. Zo groeien sommige beter op zandgrond, terwijl andere liever op kleigrond staan. Ook de vochtigheid en de zuurgraad van de bodem heeft invloed. Wanneer je een algemeen zadenmengsel koopt zullen waarschijnlijk ook niet alle soorten uit het mengsel opkomen. Wil je een mengsel dat afgestemd is op jouw bodem vraag dan een adviesgesprek aan. Met name voor de grotere (en daarmee duurdere) inzaaiprojecten is dit nuttig om te doen.

Eetbaar

Wanneer je een kruidenstrook in wil zaaien waar je paarden ook van kunnen eten is het uiteraard belangrijk dat er soorten in staan die niet giftig zijn. Ook wanneer je een strook langs het weiland inzaait is dit belangrijk. Zaden waaien namelijk over in het weiland en de kruiden kunnen daar ook gaan groeien.

Eenjarige en meerjarigen

Bedenk van tevoren wat je wil met je kruidenstrook. Eenjarige planten geven in het eerste jaar al kleur aan je kruidenstrook, maar je zal ze ieder jaar opnieuw moeten inzaaien om ze te behouden. Meerjarige kruiden bloeien vaak het eerste jaar nog niet, maar je hebt er wel langer plezier van. Ze komen ieder jaar weer terug.

Paardinclusief verkoopt zadenmengsels van zaden die geoogst zijn in de natuurgebieden van Nederland. Zo weet je zeker dat je onbespoten zaden van planten van hier krijgt.