Het grootste gedeelte van het dieet van een paard bestaat uit ruwvoer. Welk ruwvoer een paard binnenkrijg is daarom erg belangrijk. Kruidenrijk grasland biedt een gevarieerd en natuurlijk dieet. Het bevat een breed scala aan grassen, kruiden en bloemen. Hieronder lees je welke voordelen kruidenrijk grasland heeft ten opzichte van een weiland met slechts enkele soorten grassen, waarvan raaigras meestal de boventoon voert.

1. Textuur en vezels

   Kruidenrijk grasland biedt verschillende smaken en texturen. Kruiden en grassen die de kans hebben gekregen om in bloei te komen zijn stengelig en bevatten veel vezels. Dit helpt bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering, vermindert verveling en kan zelfs bijdragen aan een betere mentale gezondheid van paarden.

   2. Voedingswaarde

   Een diversiteit aan soorten geeft ook een diversiteit aan voedingswaarde. Kruiden bevatten vaak een breed scala aan vitaminen, mineralen en sporenelementen die belangrijk zijn voor de gezondheid van paarden. Kruiden kunnen bijdragen aan een betere algemene gezondheid, een sterker immuunsysteem en een gezondere spijsvertering. Ze kunnen helpen bij het aanvullen van voedingsstoffen die mogelijk ontbreken in het dieet van het paard. Zo zal de ene plant meer calcium bevatten en de andere bijvoorbeeld meer magnesium. Een gevarieerd weiland geeft je paard meer keuzevrijheid. Sommige kruiden in kruidenrijk grasland hebben geneeskrachtige eigenschappen en kunnen een natuurlijke ondersteuning bieden voor de gezondheid van je paard. Zo heeft kamille bijvoorbeeld kalmerende eigenschappen en duizendblad kan helpen bij het reguleren van de bloedsomloop.

   3. Meer biodiversiteit

   Kruidenrijk grasland bestaat uit een diversiteit van verschillende grassen en kruiden. Zo kunnen er wel meer dan 20 soorten planten in kruidenrijk grasland voorkomen. Deze soorten helpen het bodemleven en het leven boven de grond. Zo biedt iedere plant nectar en/of stuifmeel voor bestuivers. Daarnaast is kruidenrijk grasland met een plas-dras zone geschikt voor de kuikens van weidevogels. Ze kunnen hier makkelijker doorheen lopen en er is voldoende voedsel te vinden.

   4. Beter bestand tegen droogte en regen

   Kruiden wortelen dieper dan grassen. Hierdoor zijn ze beter in staat om water uit de dieper gelegen bodemlagen omhoog te halen. Daarnaast zorgen de wortelstelsels van kruiden voor een betere vochthuishouding in het algemeen. De bodem zal minder verdicht zijn dan in een “traditioneel” grasland. Hierdoor neemt het water beter op wanneer het regent. De regen dringt door in de bodem, in plaats van dat het er af spoelt.

   5. Helpt ongewenste kruiden voorkomen

   Wanneer je goed voor je grasland zorgt zal door de diversiteit aan soorten een goede bedekking van de bodem ontstaan. Hierin zullen ongewenste soorten (zoals Jakobskruiskruid en ridderzuring) zich minder snel vestigen of deze zullen in mindere mate aanwezig zijn. Er is immers geen ruimte meer voor.

   6. Landschappelijke waarde

   Toen boerenbedrijven nog kleiner waren en vaak een gemengd bedrijf waren met zowel dieren als akkerbouw was kruidenrijk grasland veelvoorkomend. Kruidenrijk grasland ziet er mooi uit. De verschillende kleuren bloemen die opkomen, de verschillende soorten grassen die prachtige bloemen maken zijn mooi om naar te kijken.

   Om van een traditioneel monotoon grasland met veel raaigras naar een kruidenrijke weide te komen kan een uitdaging zijn. Ik kan je hier bij helpen! Ik kom bij je langs om een inventarisatie te doen van je huidige weiland, welke soorten groeien er nu, wat is de toestand van de grond en hoe is het in gebruik. Ook hebben we het over het gewenste resultaat, wil je bijvoorbeeld hooiland of weide om te grazen? Vervolgens schrijf ik een advies waarin ik aangeef welk maaibeleid je het beste kunt toepassen, of je zou moeten inzaaien en zo ja met welk mengsel, hoeveel en waarmee je kunt bemesten en hoe je een begrazingssysteem toe kunt passen waarmee je grasland goed blijft.